top of page

Digitale samlinger

absolutvision-82TpEld0_e4-unsplash.jpg

I disse korona tider er det mange av dere som hiver dere rundt og er kreative. Vi vet det er viktig for dere å holde kontakt med barna og ungdommene dere vanligvis har kontakt med.

Det kan gjøres en til en (men være nøye med å inkludere/huske alle! ) med en sms, en telefon eller kanskje en digital samling?

 

Her finner du noen tips som vi har fått fra dere og samlet sammen fra andre kilder. Ta kontakt med oss på FAbU om du har flere tips eller lurer på hvordan noe av dette egentlig gjøres.

Gaming

Har du lyst til å holde kontakt med dine venner i disse korona-tider? Liker du å spille? Vi har diverse serverer som det går an å spille på. 

 

FAbU arrangerer sporadiske gamingkvelder og har satt opp en discordserver hvor det er mulig å komme i kontakt med andre som ønsker å spille (https://discord.gg/r3EtUyw). Vi har et sosialt felleskap der med mer enn 100 deltakere som er åpent for de som ønsker. Alt av info ligger tilgjengelig på discord til alle tider.

Vi har også en egen minecraft-server hvor det er mye aktivitet. Det har blant annet blitt bygget et stort Frelsesarme-lokale.

minecraft.thepromisedlan.no

 

Dersom du har spørsmål og ikke har discord er det selvfølgelig mulig å ta kontakt via messenger (m.me/fabuface) så besvarer vi de spørsmålene du måtte ha der.

 

Gode ting som legges ut på nett


Når alt var stengt ned var det mange som laget samlinger o.l. som fortsatt ligger tilgjengelig på nett. Noen av disse finner du under:

Familie

 • Familiegudstjenester fra Frelsesarmeen i Egersund. Ligger på fb siden til Frelsesarmeen i Egersund

 • Frikirken legger ut familiegudstjeneste/barnekirke hver søndag kl 11.00 på sin youtube kanal

 • Artikler, tips og råd til trosformidling i hjemmet https://tiltro.no/

 

Barn

 • Dukketeater for barn. Frelsesarmeen i Drammen og Trondheim harsamarbeidet om å lage dukketeater som liggerut på deres fb sider. 

 • Korte andakter for barn, med fine tema for tiden vi er i nå. Toten frikirke ved Birgit Tryland har lagt ut en rekke andakter for barn. De er primært laget for Kongens barn gruppa i menigheten deres og derfor er Bamse, Sjiraffen, Reven/uhyret og Gråtass alltid med fordi disse figurene betyr noe for barna i denne gruppa slik at de skal kjenne seg igjen, (det forstyrrer ikke innholdet men kan være greit å vite) 

 • Søndagsskolen sin youtube kanal 

 • Tips fra den norske kirke

 • IKO har tilgjengeliggjort to bibelfilmer for barn gratis på nett. Disse finner dere her:
  Bibelfilmen min 
  Sammen med Jesus 

 

 

Tweens

 • Frikirken har samlinger på sin youtube kanal 

 • Viggo Klausen, Misjonsforbundet, har ulike filmer alene og sammen med Chris Duve

https://mknu.no/tweens1/

https://mknu.no/viggochris/

https://mknu.no/tweens2/

 

Ungdom og unge voksne

 

På engelsk finnes det mange ressurser hos orange for barn https://orangekidmin.com/  og for studenter  https://orangestudents.com/

Hvordan gjennomføre digitale kontakt eller samlinger?

 

Trygt

Når vi samler barn og unge fysisk er vi vant til å tenke på trygghet for barna/ungdommene og oss som ledere. Det gjelder også når vi møtes digitalt. Mye av dette er en selvfølge men les likevel igjennom:

 • Vær åpne.

  • Om det er mulig vær gjerne to ledere med på samlingen.

  • Informer foreldre om hva som skjer; når -hva –hvordan-hvem. Spesielt for barn kan foreldre gjerne inviteres med.

  • Gjør du en til en samtaler/digitale møter, vurder om dere skal ta det opp for å sikre deg mot evt anklager.

  • Du vet hvem du har med, de kan ikke logge seg inn anonymt.

  • Skulle du likevel ha samlinger som er så store at de er åpne for anonym innlogging må dere være flere voksne, hvor noen har ansvar for å følge med. De skal sjekke at deltagerne oppfører seg greit, informere alle deltagerne om at vi har offentlige og ikke private chatter, be deltagerne om å ta kontakt med administrator hvis de skulle bli kontaktet privat av deltagere de ikke kjenner.

 • Vær gjerne tydelig med deltakerne også og sett felles regler for hvordan vi oppfører oss på den digitale plattformen. Det kan være f.eks

  • Vi vil gi hverandre gode og oppmuntrende tilbakemeldinger.

  • Vi er fullt påkledd.

  • Vi sitter eller står, ligger ikke henslengt på sofa eller seng.

  • Vi deler ikke mer enn vi ville sagt i denne gruppa om vi var fysisk samlet. Selv om du kanskje ikke ser bilde av alle sammen hele tiden er de der likevel.

  • Er vi inne på chat uten bilde, skal vi vite hvem som er bak hvert brukernavn så vi ikke kan sende anonyme kommentarer.

 • Tenk over hvor du filmer. Nå inviteres de inn i din private sfære, kanskje de ikke skal se undertøysvasken som henger til tørk bak deg.

 • Selvfølgelig skal du være fullt påkledd og sitte/ stå ikke ligge henslengt i en sofa eller seng.

 • Ha gjerne en egen profil for bruk til dette. Det gjør at du kan logge av og ikke være på “vakt” hele døgnet. Ved en evt anklage vil du også kunne gi tilgang til din leder for innsyn uten at de ser alle dine samtaler med familie og venner.

Livesending fra gruppe på fb

Ved å ha en gruppe på fb kan man selv sende direkte og alle i gruppe kan skrive meldinger direkte tilbake. Da får man til en toveis kommunikasjon. Ved å ha en lukket gruppe kontrollerer man selv hvem som kan være med.

                Passer for: større grupper

                Utfordring: fb brukere skal være fylt 13 år. Kan likevel fungere for mindre barn når foreldrene er                 med på aktiviteten som f.eks småbarnsang.

Wereby.com

Et møterom hvor man sender en link til de som skal delta, de trykker på linken og vips er de med.  Man ser hverandre og kan dele skjerm/dokumenter. Det er gratis for en versjon hvor man kan møtes opptil fire deltakere. For muligheten til å møtes inntil 12 deltagere koster det 10 dollar i måneden.

                Passer for: mindre grupper, enkelt- ingen app må installeres på forhånd

                Utfording: alle som har/ får tak i linken kan åpne og være der når de vil.

Zoom

Her laster du ned en app. Det er en video- og lydkonferanseplattform, som muliggjør både enkle online møter og gruppemeldinger Man kan være inntil 100 i ei gruppe, og man kan dele opp i mindre grupper. Det er også mulig med virtuell håndsopprekning noe som settes stor pris på i samtaler med mange deltakere. Den fins i en gratisversjon og betalingsversjonene har flere funksjoner. Gratisversjonen har en tidsbegrensening på gruppesamtaler på 40 minutter.

Passer for: Kortere samlinger med mange deltakere (forutsatt at det er gratisversjonen vi snakker om)

Utfordring: Gratisversjonen kan ikke benyttes over 40 minutter. Krever app på mobil.

MERK!
Zoom-bombing har blitt en trend hvor folk kommer inn i åpne samtaler og deler upassende materiale i andres samtaler (https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/xPk02G/universitetets-videomoete-bombet-av-grovt-overgrep). Det kan derfor være lurt som nevnt i artikkelen å opprette passord, opprette venterom før deltakerne blir invitert inn, stenge for at andre kommer inn etter oppstart eller bruke webinar-funksjonen som kun har åpent for enveiskommunikasjon.

Houseparty – en app

En videochat app. Man kan snakke en til en eller i grupper. Man kan publisere stoff som ikke «alle» på nettet skal få se. Man kan spille festspill der noen spill er gratis og andre koster penger. Det kan være quiz, gjetteleker, mimelek og alias-lignende spill. Ellers er et mulig å sende korte videobeskjeder(opptak) til venner, man kan skrive meldinger til hverandre og det er mulig å opprette grupper med venner. Man kan legge til venner ved å søke etter brukernavn, legge til fra kontaktlista på mobilen eller facebook. Det fungerer best med inntil 8 stk i samme rom/samtale.

Passer for: mindre grupper, livesendinger hvor man vil gjøre ulike ting sammen

Utfordring: vanskelig med flere enn 8. Krever app på mobil

Snapchat - app på mobil

Man kan ha grupper på snapchat. Her kan man chatte( sende meldinger) og dele bilder/videoer. Man kan ha ulike konkurranser. På Island arrangert de konkurranse i  « who has the best wave ( å hilse uten å komme nærmere hverandre enn 2m). Mange bruker også snapchat til å skape kontakt på tvers av grupper. Det oppstår kommunikasjon som ikke nødvendigvis inkluderer leder så mye og dette gjør også at man ikke har det samme behovet for å følge så mye opp fra leder sin side, men kan bruke det til å gi beskjeder og annonseringer om det er noe som skjer. Det er selvfølgelig mulig å benytte det mer aktivt til toveis kommunikasjon også.

                Passer for: ungdommer

                Utfordring: snapchat brukere skal være fylt 13 år. Som leder bør du tenke igjennom hvor mye      tid du vil bruke her, kanskje avtale tider du er logget på.

 

Online brettspill

Det er også ulike brettspill som finnes som online versjoner hvor man kan chatte ved siden av.

 https://dominion.games/

 

 

Tips til hva dere fyller samlingene med, holde kontakt imellom samlingene eller tips til bra ting å fylle dagene med:

 

 • Bjørnejakt. I Egersund har de satt i gang bjørnejakt ( har ingenting med konfirmantenes elgjakt å gjøre).De oppfordrer folk til å sette bamser i vinduene, slik at barn og voksne kan jakte på og telle bamser mens de går tur. Det blir premie sponset av FAbU Egersund straks over påske for den/de som har «skutt» flest bamser med kamera.

 • Spicy noodle challenge - lag nudler med x antall krydder poser, film og del på plattformen dere er.

 • Konkurranse i « who has the best wave ( å hilse uten å komme nærmere hverandre enn 2m), vises direkte eller filmes og deles

 • Kahoot. Her fins ferdige quizer og du kan lage egne. Lager du egen sender du link til alle deltagerne som logger seg på ei nettside, dere må alle se din skjerm ( på gruppe i fb, snap, houseparty el) og så kan dere spille sammen.

 • Quiz i lag.

 • Skribbl.io: En pictionary-variant. Du går inn på siden, trykker "Create private room", også sender du dem linken som kommer opp. Da kan de bli med i ditt spill. Tegn og gjett osv.

 • Wikipedia-race: Du velger en startartikkel og en sluttartikkel på Wikipedia (den engelske fungerer best har jeg hørt, men det burde gå med den norske også). Det er om å gjøre å komme seg fra den ene artikkelen til den andre ved å kun trykke på blå linker i artiklene. Man kan gi poeng for tidsbruk og/eller antall klikk. Det er ganske gøy å se hvor få klikk man trenger! Lag på to og to fungerer bra.

 • Lag en bildekollasj med et gitt tema, i lag eller alene. Hvis man vil gjøre det til en konkurranse, kan man gi score på kreativitet, fargebruk, antall bilder etc

 • "Guess the google search", hvor jeg viser et bilde fra Google, og det er førstemann å sende en url til det samme bilde (det er naturligvis ikke lov å bruke bildet som søkeelement)

 • Geo Guesser. Går ut på å bruke Google Street View og finne ut hvor man er. https://www.geoguessr.com/

 • "Guess the google search", hvor man viser et bilde fra Google, og det er førstemann å sende en url til det samme bilde (det er naturligvis ikke lov å bruke bildet som søkeelement). Er ganske vanskelig, så egner seg kanskje best for positiv og motivert gjeng.

 • GeoGuessr. Går ut på å bruke Google Street View og finne ut hvor man er i verden, ved å se på veiskilt, flagg, vegetasjon etc. Funker knallbra! Beste løsning er å tegne ett Pro-abonnement (30kr for en måned), og sette opp en "Pro League", som man inviterer deltagere til med link. 

 • Puslespill online, hvor alle samarbeider om samme bilde, evt med poengsystem. Litt sliten nettside, men det fungerte! http://www.epuzzle.info/multiplayer

 • Online kortstokk hvor man kan sette opp egne spill med egne regler. https://playingcards.io/

 • Games of phones (må kjøpes). Alle må da ha en mobil tilgjengelig så dette funker best for 13+. Så kan du velge ut noen kort fra esken på forhånd slik at du vet det er oppgaver som de klarer. Noen ganger handler det om å være kjappest, noen ganger om å være morsomst/dummest, lurest etc. Et spill som kan funke på f.eks zoom (det finnes en voksenutgave som er svart. IKKE kjøp den! Kjøp den hvite boksen) 

 • Filme en hilsen fra gruppelederne som sendes til barna/ungdommene på mail eller legge på digitale plattformer/løsninger dere bruker.

 • Facebook siden til Norges speiderforbundtipser stadig om ny merkerog aktiviteter en kan gjøre hjemme.

 • KFUK/KFUM deler tips for hva du kan gjøre hjemme og hvordan lage andakt, hvordan lage dans og koregrafi, lære å dirigere og aktiviteter for barn mm.

bottom of page