top of page

Speidermerke med tilhørende aktiviteter

speidermerke.png

Flokk:  

  • Fargelegg flagget til Den Dominikanske Republikk.  

  • Lær 3 fakta om Den Dominikanske Republikk. 

  • Lag og smak på en rett fra Den Dominikanske Republikk.  

  • Lær om prosjektet ved å se presentasjonen om prosjektet, eller høre noen           

fortelle om det. 

  • Være med å samle inn penger til prosjektet. 

 

Tropp:  

  • Lær om Den Dominikanske Republikk.   

  • Historie, Innbyggertall og størrelsen på landet.  

  • Når kom Frelsesarmeen til landet. Og hvilke arbeid har Frelsesarmeen der? 

  • Lag og smak på en rett fra Den Dominikanske Republikk.  

  • Lær om prosjektet ved a se presentasjonen om prosjektet, eller høre noen fortelle om det. 

  • Være med å samle inn penger til prosjektet.   

 

Rover:  

  • Lær om Den Dominikanske Republikk, f.eks. kort om historien til landet, innbyggertall og størrelsen på landet, Hvordan styres landet i dag? Hvordan er økonomi og næringslivet?  

  • Kjenne til Frelsesarmeens historie i Den Dominikanske Republikk. 

  • Lag og smak på en rett fra Den Dominikanske Republikk.  

  • Lær om prosjektet ved å se presentasjonen om prosjektet og presenter det for noen andre flokken og troppen el.l.  

  • Være med å samle inn penger til prosjektet, f.eks ved å være med og  

planlegge og gjennomføre en misjonsgudstjeneste, lage en Dominikansk rett og selge den under misjonsgudstjenesten m.m.  

  • Planlegge og gjennomføre annen form for innsamling   

 

 

 

Ressurser til å gjennomføre speidermerket Semilla  
  

Du finner mer info på fabu.no under Leder -> Misjonsprosjekt

 

Her finner du: 

- info om prosjektet 

- PowerPoint presentasjon 

- grafiske ressurser 

- info om hvordan å samle inn penger (vipps og kontonr.) 
 

​ 

Fakta om Den Dominikanske Republikk 

Hovedstad: Santa Domingo 

 

Antall innbyggere i landet: 11 332 972 

 

Største by: Santa Domingo 

 

8,3 % av befolkningen er underernært og 2,2 % av barn under fem år er undervektige (FN 2019) 
 

 

Fakta om Frelsesarmeen i Den Dominikanske Republikk 

Frelsesarmeen i Den Dominikanske Republikk er en del av det «The Northern Territory of Latin America», og startet opp arbeidet i landet i 1995. 
 

 

Frelsesarmeen i Den Dominikanske Republikk: 

 

  • Jobber med program og arrangementer for barn og unge. 

  • Samarbeid med skoler, barnehager og besøker barn på barnesykehus. 

  • Har eget skolesenter med etterskoletidstilbud med fokus på utdanning og ernæring.  De har i tillegg til dette søndagsskoler.  

  • Jobber blant hjemløse og rusavhengige.  

  • Holder gudstjenester og forkynner Guds ord. 

 

 

 

Matretter fra Den Dominikanske Republikk 

Empanadas  

(12-15 stk.) 

Deig: 

6 dl mel 

1.2 dl vann 

0.5 ts salt 

100 g smør, smeltet 

 

  • Miks alle ingredienser sammen til du har en myk deig. 

  • La deigen hvile 1 time i kjøleskapet. 

  • Kjevle deigen til den er ca. 2 millimeter tykk. Et triks her kan være å «jukse»    med en pasta rulle. 

  • Deigen skjæres i runde former ca. 10-12 cm, bruk gjerne en bolle eller       lignende som mal. 
     

Fyll: 

500g kjøttdeig 

1/2ts salt 

1/2ts oregano 

2ts hvitløk, hakket 

1 liten løk 

1 liten paprika 

2ts olje 

2ss tomatpuré 

  • Varm olje i en panne og stek kjøttdeigen, hakk den godt opp. 

  • Krydre kjøttdeig med salt, oregano og hvitløk 

  • Hakk løk og paprika i små biter. 

  • Når kjøttdeigen er nesten ferdig stekt, tilsett løk, paprika og tomatpuréen.    Ønsker du litt mer kick i smaken kan du legge til litt fersk chili eller jalapeño. 

  • Rør til krydderet løses opp, løk og paprika er blitt myke og det dannes en saus. 

  • Stek til sausen er tykk og reduserer med halvparten. Husk å røre. 
     

Pakke Empanadas: 

  • Ta en deig runding og legg på ca. 1 spiseskje fyll. 

  • Brett kantene mot hverandre og press sammen med en gaffel. 
     

Steking: 

  • Empanadasene frityrstekes på 180 grader til de er gyllenbrune 
     

Eller 

  • Pensle med eggeplomme og stek i ovn på 220 grader i 10 minutter 

 

Jalao – søte kokosnøtt baller med ingefær 

Ingredienser 

220 g brunt sukker 

300 g fersk strimlet/revet kokosnøtt (se notatet) 

1,5 ts fersk ingefær, revet 

0,5 ts vanilje ekstrakt 

En klype salt 

 

Instruks 

  1. I en middels gryte, varme sukkeret over middels lav varme i 10 til 15 minutter, eller til sukkeret er helt smeltet og det ser ut som karamell, husk å røre sukkeret kontinuerlig for å unngå at det svir seg. 

  1. Tilsett kokos og ingefær, rør godt for å sikre at kokosnøtten er helt dekket med karamellen. 

  1. Rør inn vaniljeekstraktet og saltet og kok i 10 til 15 minutter, eller til kokosens juice har fordampet. Målet er å få en myk, klebrig konsistens. 

  1. Ta blandingen av varmen, hell kokosnøtt blandingen over i en bolle og la den avkjøles i 15 til 20 minutter. 

  1. Ta ca. 1 ss av kokosnøtt blandingen og legg den i muffinsformer 
     

Eller:

Forme blandingen til små baller ved å rulle den med hendene. Dette er den tradisjonelle måten å gjøre det på.  

  1. Server ved romtemperatur. 

 

Notat - Bruk helst fersk kokosnøtt til denne oppskriften. Ferdigpakket strimlet/revet kokosnøtt er ikke ideell å bruke, oppskriften blir bedre med fuktigheten i den friske kokosnøtten og dette gir en jevnere tekstur. 

Last ned merkekravene her.

Merket bestilles hos speiderkonsulenten på fas@frelsesarmeen.no

bottom of page